İstanbul TTO ile TÜRKSMD Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
Cerrahpaşa Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Amfisi’nde gerçekleştirilen törende; “Üniversite Sınai Mülkiyet Portföyü Değerlendirme” ve “Üniversite Marka Değerleme” çalışmalarında yapılacak iş birliği, imzalanan protokolle resmiyet kazandı.
Törene; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erol İnce ve Prof. Dr. Mehmet Bilgin, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül, Üniversitemiz Genel Sekreteri Prof. Dr. Erdoğan Köse, İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Alper Okyar, TÜRKPATENT ve Marka Kurumu Başkanı ve TÜRKSMD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Başpınar, Entertech İstanbul Teknokent Genel Müdürü Muhammed Kasapoğlu, İstanbul TTO Genel Müdürü Barkın Arak, TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu, iki üniversitenin dekanları ve öğretim üyeleri katıldı.
“TÜRKSMD ile İlk Defa Üniversitelerimize Yönelik Yeni Bir Pilot Proje Başlattık“
Protokol imza töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul TTO Genel Müdürü Barkın Arak, “TÜRKSMD ile ilk defa üniversitelerimize yönelik yeni bir pilot proje başlattık. Bu proje ile Üniversitelerimizin patent portföylerinin tamamını değerlendirerek bu portföy içerisinde ticarileşmeye en yakın olanlar, toplumsal etkisi ve teknolojik etkisi en yüksek olanlar ve bunun yanı sıra etki olarak arkada kalmış patentlere kadar tüm portföyü bir değerlendirmeye tabi tutacak bir çalışma süreci başlatıyoruz.” dedi.
“Sanayi Ve Teknoloji Dünyasındaki İlerlemenin En Önemli Yapı Taşlarından Biri Sınai Mülkiyettir”
Sınai mülkiyetin sanayi ve teknoloji dünyasındaki ilerlemenin en önemli yapı taşlarından biri olduğunu ifade eden TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu, sınai mülkiyetin öneminden bahsedebilmek için bu varlıkların ortaya konulması ve koruma altına alınması kadar bunları somut bir değere dönüştürülmesinden de bahsediyor olmak gerektiğini vurguladı. Sacide Kasapoğlu, “TÜRKSMD işte bu amaçla başta sınai mülkiyet varlıklarının değerlemesini yapma bu alanda ihtiyaç duyulan danışmanlık ve raporlama hizmetlerini sunmak ve ülkemize konuyla ilgili farkındalık ve potansiyeli geliştirmek adına kurulmuş ve bu minvalde ekosisteme katkı sağlamaya çalışan bir şirkettir.” dedi.
“İki Üniversite de Önemli Bir Patent Portföyüne Sahip”
TÜRKPATENTve Marka Kurumu Başkanı ve TÜRKSMD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Başpınar, çok önemli bir iş birliğini hayata geçirdiklerini ve bu iş birliği protokolünün uygulama sürecinde üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceklerini söyledi. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın önemli bir patent portföyüne sahip olduğunu vurgulayan Cemil Başpınar, “Hayata geçirilecek olan bu iş birliği aslında iki üniversitenin sahip olduğu bu portföyü etkin bir şekilde kullanılması noktasında ihtiyaç duyduğu hizmeti sağlamaya yönelik bir adımdır.” dedi.
“Ülkemiz İçin Örnek Bir Çalışma Olacak“
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “TÜRKSMD ve İstanbul TTO iş birliği ile üniversite patent portföyünün değerlendirilmesi, ticarileşme potansiyeli en yüksek patentlerin belirlenmesi ve bu patentlerin değerleme çalışmalarının yapılması ile hem ülkemiz için örnek bir model daha oluşacak hem de patentlerimizin ticarileşme sayısı giderek artacaktır.” Çalışmaların bununla da sınırlı kalmayacağını belirten Prof. Dr. Mahmut Ak, ülkemizde ilk defa İstanbul Üniversitesine ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşaya yapılacak olan marka değerlemesi ile üniversite markalarının ticari ve ekonomik değerinin de ortaya çıkacağı ifade etti.
“Toplam Patent Sayımız 563”
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın kurulduğu tarihten bugüne fikrî ve sınaî mülkiyet çalışmalarına büyük önem verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın, araştırma çıktılarının sanayiye ve ekonomiye kazandırılması amacıyla birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ve bu kapsamda hali hazırda toplam 563 patentlerinin bulunduğunu söyledi.
“Bu İş Birliğiyle Üniversitemizin Patent Ticarileştirme Stratejisine Yön Vermeyi Hedefliyoruz”
Patent portföyünün büyüklüğü nedeniyle patentlerin ticarileşmesi için daha uzun bir sürecin gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nuri Aydın, “Bu sebeple aralarından sanayiye en uygun, üretime uygulanabilir ve önemli etkiler yaratacak olanların belirlenmesinin gerekli olduğunun farkındayız. Bu amaçla TÜRKSMD ve İstanbul TTO iş birliğinde Üniversitemizin tüm patentlerinin değerlendirileceği; teknolojilerine, sanayiye aktarımına ve ticarileşme potansiyellerine göre skorlanacağı çalışma ile Üniversitemizin patent ticarileştirme stratejisine yön vermeyi hedeflemekteyiz.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ile TÜRKSMD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Başpınar, iş birliği protokolüne imza attı.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından iş birliği protokolü imza töreni sona erdi.